Osteoporose Dag

Aandacht voor preventie tijdens Wereld Osteoporose Dag 2021

Leestijd:2 Minuten, 54 Seconden

NYON, Zwitserland – Op Wereld Osteoporose Dag wijst de International Osteoporose Foundation (IOF) op de negatieve impact van de pandemie op de wereldwijde botgezondheid en roept op tot hernieuwde aandacht voor osteoporosepreventie en post-fractuurzorg

Een achterstand bij het beoordelen van osteoporose, uitgestelde behandelingen en een zittend leven binnenshuis: dit zijn slechts verschillende manieren waarop de Covid-19-pandemie de botgezondheid heeft beïnvloed en de wereldwijde osteoporose zorg heeft verstoord. De

Osteoporose is een veel voorkomende botaandoening die leidt tot zwakke en broze botten die gemakkelijk breken. Een osteoporotische fractuur treedt meestal op als gevolg van een lichte val van stahoogte, of zelfs van bukken om een ​​boodschappentas op te pakken.

Wereldwijd treffen osteoporose-gerelateerde fracturen tot één op de drie vrouwen en één op de vijf mannen van 50 jaar en ouder. Jaarlijks vinden er ongeveer 9 miljoen fracturen plaats, met een enorme impact op zowel patiënten en hun families als op de gezondheidszorg.

Van de belangrijkste osteoporotische fracturen hebben wervelkolom- en heupfracturen de ernstigste gevolgen en resulteren in enorme medische kosten op de lange termijn. Vanwege de invaliditeit en functieverlies na een heupfractuur, is 33 procent van de patiënten met een heupfractuur in het jaar na de fractuur volledig afhankelijk of in een verpleeghuis.

IOF-voorzitter professor Cyrus Cooper merkte op: “De aanhoudende tol van de pandemie op de botgezondheid en de tijdige levering van osteoporosebeoordeling en zorg is een wereldwijde zorg. Gezien deze achtergrond is het belangrijker dan ooit om proactief te zijn ten behoeve van de botgezondheid.

Osteoporose-gerelateerde fracturen zijn een belangrijke oorzaak van pijn, invaliditeit en verlies van onafhankelijkheid bij oudere volwassenen. Dergelijke levensveranderende verwondingen kunnen worden voorkomen met levenslange aandacht voor de gezondheid van de botten en vroege diagnose en passende behandeling voor degenen die risico lopen.”

“Niettemin, ondanks de enorme last van fragiliteitsfracturen, blijft osteoporose enorm ondergediagnosticeerd en onderbehandeld. Zelfs na een osteoporotische fractuur wordt ongeveer 80 procent van de patiënten niet beoordeeld of behandeld voor de onderliggende oorzaak. Dit is onvergeeflijk – en staat in schril contrast in tegenstelling tot de preventie van hart- en vaatziekten, waar patiënten routinematig worden behandeld voor hoge bloeddruk of cholesterol om mogelijke beroertes of hartaanvallen te voorkomen.”

Op Wereld Osteoporose Dag doen IOF en haar wereldwijde organisaties van meer dan 265 nationale patiënten- en medische verenigingen een beroep op zowel individuen als gezondheidsautoriteiten om prioriteit te geven aan de gezondheid van de botten en de preventie van fracturen.

IOF dringt er bij alle oudere volwassenen op aan ervoor te zorgen dat ze regelmatig sporten, voldoende vitamine D binnenkrijgen door blootstelling aan zonlicht of supplementen, en botgezonde voedingsmiddelen eten die calcium, eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen bevatten.

De IOF Osteoporose Risk Check, een online vragenlijst, is een eenvoudige manier om op de hoogte te worden gebracht van belangrijke persoonlijke risicofactoren voor de ziekte.

“Als u risico loopt, neem dan contact op met uw arts om een ​​beoordeling en tijdige behandeling te vragen. Dit is vooral belangrijk als u al een bot heeft gebroken na uw vijftigste, lengteverlies of een kromme rug heeft opgemerkt, of een familiegeschiedenis van osteoporose hebben”, waarschuwt de IOF-voorzitter.

Zonder beschermende behandeling verdubbelt een eerste botbreuk het risico op verdere, mogelijk levensbedreigende fracturen. Het is essentieel dat iedereen die een fragiliteitsfractuur heeft opgelopen, postfractuurzorg krijgt om terugkerende fracturen te voorkomen. Een globale kaart van ziekenhuizen met Fracture Liaison Services is beschikbaar op www.capturethefracture.org

Wereld Osteoporose Dag (WOD), gehouden op 20 oktober, roept op tot wereldwijde actie om osteoporose en gerelateerde fracturen te bestrijden.

One thought on “Aandacht voor preventie tijdens Wereld Osteoporose Dag 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ziekenhuis Nij Smellinghe Drachten Previous post Ziekenhuis Nij Smellinghe organiseert online webinar over de overgang
uitgestelde zorg Next post “Soms krijgen vrouwen alsnog borstkanker door uitgestelde zorg”