Vrouwendag

Bloemen voor kwetsbare en eenzame vrouwen tijdens Vrouwendag

Leestijd:2 Minuten, 6 Seconden

AMSTERDAM – Kunst van het Samenleven gaat dinsdag 8 maart tijdens Internationale Vrouwendag in minstens tien grote Nederlandse steden bloemen en kaarten uitdelen aan kwetsbare en eenzame vrouwen. Het project roept alle Nederlanders die dag op om dit voorbeeld te volgen.

Het landelijk project Kunst van het Samenleven is een initiatief van Stichting Platform INS. Een groot aantal vrijwilligers gaat dinsdag de straat op om bloemen en kaarten uit te delen. Daarnaast bezoeken ze opvangtehuizen, blijfhuizen, AZC’s en verzorgingshuizen om tienermoeders, mishandelde vrouwen en andere kwetsbare en eenzamen vrouwen, van jong tot oud, een hart onder de riem te steken. Met de actie en de oproep willen ze tegelijkertijd de Nederlandse bloemisten steunen die hun bloemen vanwege de oorlog in Oekraïne niet meer naar Rusland kunnen exporteren.

De initiatiefnemers bezoeken zelf onder meer de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Tilburg, Zaandam, Deventer, Almere, Amersfoort en Haarlem. Daarnaast roepen ze Nederlanders op alle vrouwen die dag te verrassen met een bloemetje.

,,Solidariteit tonen met deze vrouwen is ook de kunst van het samenleven. Je wilt toch iets doen in deze onzekere tijden”, zegt directeur Saniye Calkin van Stichting Platform INS.

,,We hebben zelf al ruim tweeduizend bloemetjes en rozen die we samen met een kaartje gaan uitdelen. We willen hiermee een extra gebaar maken naar vrouwen, maar tegelijkertijd ook de lokale ondernemers in de bloemensector ondersteunen.”

Via de bijgevoegde kaart wenst Kunst van het Samenleven alle vrouwen in de wereld toe dat ze overal en altijd een gelijkwaardige behandeling, vrijheid en zelfbeschikking genieten en dat ze bovenal gelukkig zijn. ,,Het is een klein gebaar, maar het kan voor deze vrouwen veel betekenen. Dus kijk in je omgeving of je netwerk of je deze vrouwen kunt verrassen”, aldus Calkin. Wie dinsdag mee wil doen aan de actie kan zich bij haar aanmelden via saniyecalkin@gmail.com .

Kunst van het Samenleven is een landelijk platform dat in het leven is geroepen om sociale cohesie en actief burgerschap te bevorderen en verdeeldheid en eenzaamheid in de samenleving tegen te gaan. Initiatiefnemer is Stichting Platform INS. Het platform werd in 1988 opgericht en zet zich sindsdien in voor meer dialoog, begrip en saamhorigheid.

Via Kunst van het Samenleven wordt polarisatie tegengaan, worden samen met partners projecten tegen eenzaamheid opgezet en worden expertmeetings over maatschappelijke vraagstukken gehouden.

Daarnaast organiseert INS via Kunst van het Samenleven acties tijdens de Ramadan, Kerstmis, de Week tegen Eenzaamheid, Burendag en de Internationale dag van de vrede. En nu voor de eerste keer ook tijdens Internationale Vrouwendag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menstruatie-armoede Previous post FNV publiceert rapport menstruatie-armoede met aanbevelingen effectieve aanpak
Next post Helft werknemers in de overgang ondervindt hinder op werk