CNV: vrouwen in de overgang zwijgen op het werk over klachten

Leestijd:1 Minuten, 27 Seconden

UTRECHT – Veel vrouwen verzwijgen aan hun werkgever de fysieke en mentale klachten die ze hebben door de overgang, concludeert vakbond CNV op basis van onderzoek onder ruim 2000 vrouwelijke leden. Terwijl 60 procent van de vrouwen in de overgang stelt dat de combinatie werk en menopauze hen zwaar valt en één op de tien daardoor zelfs een burn-out krijgt.

Als vrouwen in de overgang zich ziek melden, zegt 94 procent niet dat het gaat om klachten die aan de menopauze zijn gerelateerd. 69 procent geeft aan dat de leidinggevende sowieso niet op de hoogte is van haar klachten. Een kwart van de vrouwen zegt niets, omdat ze bang zijn de carrièrekansen te schaden.

“Het zou helpen als de menopauze meer bekendheid krijgt. En vrouwen opener zijn over hun problematiek”, zegt CNV-bestuurslid Anneke Westerlaken

“Dit zijn zeer schokkende cijfers. Miljoenen vrouwen lijden momenteel in stilte. We hebben het hier over de helft van alle Nederlandse werkenden. In veel vitale sectoren zoals zorg, onderwijs en de welzijnssector gaat het zelfs om de overgrote meerderheid van alle werknemers”, zegt CNV-bestuurslid Anneke Westerlaken. “Het zou helpen als de menopauze meer bekendheid krijgt. En vrouwen opener zijn over hun problematiek. Van de vrouwen die het probleem wél op tafel leggen, geeft 80 procent aan dat de werkgever begrip heeft voor hun klachten. 30 procent zegt dat het werk wordt aangepast op de situatie.”

Volgens de vakbond is de problematiek onder vrouwen in de overgang groot. 84 procent van de vrouwen heeft psychische of lichamelijke klachten, waaronder opvliegers, slapeloosheid, vermoeidheid, stemmingswisselingen en hoofdpijn.

Werkgevers moeten zo snel mogelijk een menopauze-beleid ontwikkelen, vindt CNV, dat daarin ook een belangrijke rol weggelegd ziet voor de bedrijfsarts en voor vertrouwenspersonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom Next post Welkom! Fijn dat je er bent!