De 8baan van… Judith

Judith - 8baan

Deze keer zitten we in de 8baan van Judith.

Mijn naam is Judith de Lange – van der Werf

Ik ben 45 jaar en ik heb de afgelopen zeven jaar gewerkt bij een productie bedrijf waar ik de orders controleerde en het personeel aanstuur. 

1. Wanneer merkte je dat je in de overgang was gekomen?

16 jaar terug is mijn baarmoeder verwijderd en tegelijkertijd kreeg ik een zware verzakking operatie. Mijn eileiders waren zwaar beschadigd maar omdat ik nog maar 29 was wilden ze deze niet verwijderen, ze deden tenslotte nog iets.. Ik kwam gelijk in de overgang, iets waar ik niet echt op voorbereid was.

2. Hoe vond je het dat je in de overgang was gekomen?

Ik voelde me vreselijk, moest natuurlijk herstellen van de operatie, had drie kleine kinderen waarvan de jongste nog maar net vier maanden oud was. De opvliegers, pijnlijke gewrichten maar vooral ook het mentale, geen concentratie en stemmingswisselingen het ene moment blij naar ontzettend depri in een paar uur gingen. Maar ook het totaal geen energie hebben vond ik zo moeilijk. Iedereen wil toch graag die energieke mama zijn?

3. Wat vind jij de meest vervelende klacht?

Eentje benoemen vind ik lastig voor mij waren opvliegers, geestelijke vermoeidheid, geen energie en die pijnlijke gewrichten en spieren het moeilijkste om mee om te gaan

4. Wat heb jij over jezelf geleerd tijdens de overgang?

Dat ik vaker voor mezelf moet kiezen op momenten dat ik dat nodig heb. En dat was eerst best lastig. Ik was altijd degene die voor iedereen klaarstond maar als je dat niet terugkrijgt is het misschien makkelijker om zo nu en dan in je eigen belang een beetje egoïstisch te zijn.

5. Ben je er open over op je werk dat je in de overgang bent?

Jazeker vooral mijn collega’s hebben altijd rekening met me gehouden.

6. Is er een behandeling waar jij heel veel baat bij hebt?

Aangezien ik totaal niet tegen hormonen kan, heb ik echt alle natuurlijke producten die er op de markt zijn geprobeerd maar er was niks wat echt hielp en ik was de hele dag door pillen aan het slikken.

Ik ben me gaan verdiepen in de link tussen de werking van je darmsysteem en de overgang, en uit verschillende onderzoeken kwam naar voren dat wanneer je darmsysteem niet in balans is de klachten van de overgang versterkt kunnen worden. Dus ben ik pre- en probiotica gaan gebruiken.

Twee jaar terug kwam ik via een vriendin in Engeland in contact met de capsules die ik nu gebruik, en ik ben daar zo ontzettend blij mee.

Drie capsules per dag die me energie, focus en concentratie geven en daarnaast mijn lichaam voorzien van alles wat het nodig heeft waaronder ook pre- en pro -biotica. Ik heb nu totaal geen klachten meer.

7. Is er iets dat je stoort of mist in de samenleving voor wat betreft de overgang?

De juiste begeleiding en de onkunde van artsen, ik vind dat iedere vrouw in deze heftige periode de juiste begeleiding hoort te krijgen, maar helaas is dat tot vandaag nog steeds een droom scenario.

8. Wat zou je andere vrouwen willen meegeven als advies?

Doe wat voor jou goed voelt en kies eens wat vaker voor jezelf. Maar ook blijf niet binnen zitten ga een stukje lopen, ook al heb je daar eigenlijk de moed of energie niet voor ❤️