Veozah

FDA keurt opvliegers-medicijn goed

Leestijd:2 Minuten, 19 Seconden

DAMWÂLD – De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft in mei dit jaar Veozah (fezolinetant) goedgekeurd , een oraal medicijn voor de behandeling van matige tot ernstige vasomotorische symptomen of opvliegers veroorzaakt door de menopauze. 

Veozah is de eerste neurokinine 3 (NK3) receptorantagonist die door de FDA is goedgekeurd voor de behandeling van matige tot ernstige opvliegers van de menopauze. 

Het medicijn werkt door zich te binden aan en de activiteiten van de NK3-receptor te blokkeren, die een rol speelt bij de regulering van de lichaamstemperatuur door de hersenen.

“Opvliegers als gevolg van de menopauze kunnen een ernstige fysieke belasting zijn voor vrouwen en hun kwaliteit van leven beïnvloeden”, zegt Janet Maynard, MD, MHS, directeur van het Office of Rare Diseases, Pediatrics, Urologic and Reproductive Medicine, in de FDA’s Centrum voor geneesmiddelenevaluatie en -onderzoek. “De introductie van een nieuw medicijn om matige tot ernstige opvliegers in de menopauze te behandelen, zal een extra veilige en effectieve behandelingsoptie voor vrouwen bieden.”

De menopauze is een normale, natuurlijke verandering in het leven van een vrouw wanneer haar menstruatie stopt, meestal tussen de 45 en 55 jaar. De menopauze wordt vaak “de verandering van het leven” of “de overgang” genoemd. Tijdens de menopauze maakt het lichaam van een vrouw langzaam minder van de hormonen oestrogeen en progesteron aan. Een vrouw heeft de menopauze bereikt als ze gedurende 12 opeenvolgende maanden geen menstruatie heeft gehad. Opvliegers komen voor bij ongeveer 80 procent van de vrouwen in de menopauze en kunnen periodes van zweten, blozen en koude rillingen van enkele minuten omvatten.

Sommige vrouwen die opvliegers ervaren en een voorgeschiedenis hebben van vaginale bloedingen, beroertes, hartaanvallen, bloedstolsels of leveraandoeningen, kunnen geen hormoontherapieën gebruiken. Veozah is geen hormoon waardoor ook deze groep vrouwen het medicijn kan gebruiken. Het richt zich op de neurale activiteit die opvliegers veroorzaakt tijdens de menopauze. 

Patiënten die Veozah gebruiken, moeten één keer per dag één pil van 45 milligram oraal innemen. De pil moet elke dag op hetzelfde tijdstip worden ingenomen. Als een dosis wordt overgeslagen of niet op het normale tijdstip wordt ingenomen, moeten patiënten deze zo snel mogelijk innemen en de volgende dag terugkeren naar hun normale schema.

Zoals alle (bijna) alle medicijnen kent ook Veozah bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen van Veozah zijn buikpijn, diarree, slapeloosheid, rugpijn, opvliegers en verhoogde levertransaminasen. 

Veozah is in de Europese Unie nog niet goedgekeurd. Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA zal het medicijn onderzoeken, meer nieuws daarover wordt dit najaar verwacht. Verwacht wordt dat Veozah in de loop van volgend jaar ook hier te koop zal zijn. Vraag is wel of het middel betaalbaar zal zijn. In de Verenigde Staten Kost een maanddosis momenteel 550 dollar omgerekend zo’n 508 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

hartklachten overgang Previous post Te weinig vrouwen doen mee aan klinische studies naar hart- en vaatziekten
Next post Deelname onderzoek baarmoederhalskanker makkelijker door zelftest