Duizeligheid

Klachten: Duizeligheid

Duizeligheid komt vaak voor tijdens de overgang en duidt meestal niet op een medisch probleem. Oorzaken zijn onder meer hormonale veranderingen en vermoeidheid, maar duizeligheid kan ook het gevolg zijn van een problemen in het oor en andere oorzaken.

De duizeligheid kan voorkomen in aanvallen waarbij je het gevoel hebt dat de kamer draait, draaiduizelingen waarbij soms ook misselijkheid en braken optreedt, maar je kunt ook gewoon licht in je hoofd zijn.

De overgang is het moment waarop de menstruatie stopt en het niet meer mogelijk is om zwanger te worden. Het is een natuurlijke overgang die alle vrouwen treft meestal zo tussen de 45 en 55 jaar. de overgang gaat gepaard met fysieke en mentale veranderingen die voor klachten kunnen zorgen, waaronder duizeligheid.

Een Japanse studie waarbij 471 vrouwen in de leeftijd van 40-65 jaar betrokken waren, ontdekte dat 35,7 procent van deze vrouwen minstens één keer per week duizelig werd. De onderzoekers ontdekten dat de volgende factoren een rol kunnen spelen: leeftijd, menopauze, lichaamssamenstelling, cardiovasculaire factoren, slaappatroon, symptomen van depressie en angst en leefstijlkenmerken.

Hieronder belichten we enkele redenen waarom duizeligheid rond de menopauze vaker voorkomt.

Hormonale veranderingen

Hormoonniveaus fluctueren gedurende het leven van een vrouw, maar ze beginnen aanzienlijk te veranderen tijdens de overgang. Deze overgangsfase begint meestal wanneer een persoon in de veertig is.

De overgang kan tussen de twee en acht jaar duren. De menstruatie wordt onregelmatig en uiteindelijk stopt het helemaal. Als er een jaar is verstreken sinds de laatste menstruatie, begint de menopauze. De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze optreedt is 51 jaar.

Sommige mensen kunnen echter vroeger in de menopauze komen. Deze overgang kan op jongere leeftijd plaatsvinden als een persoon een gezondheidstoestand heeft of een operatie of andere behandeling heeft ondergaan die zijn hormonen of eierstokken aantast.

Hormonen - oestrogeen
Foto: Adobe Stock

Tijdens de overgang beginnen de eierstokken minder oestrogeen en progesteron te produceren. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor het in stand houden van het voortplantingssysteem, maar ze kunnen ook een rol spelen bij het functioneren van andere organen, waaronder de hersenen, het oor en het hart.

Deze veranderingen kunnen leiden tot duizeligheid door het volgende te beĂŻnvloeden:

Het binnenoor

Problemen met het oor kunnen duizeligheid veroorzaken. Sommige deskundigen zijn van mening dat hormonale veranderingen het risico op dit soort aandoeningen kunnen beïnvloeden. De hersenen voelen het evenwicht via de otoconia, een orgaan van het binnenoor dat bestaat uit kleine kristallen die otolieten worden genoemd.

In een studie uit 2014, keken onderzoekers naar de gegevens van 935 vrouwen die last hadden van goedaardige paroxismale positionele duizeligheid (BPPV). Bij BPPV ervaart een persoon duizeligheid wanneer ze beweegt of van positie verandert. De resultaten suggereerden dat er een verband kan zijn tussen oestrogeenverlies en een verzwakking van de otoconia. Met andere woorden, hormonale schommelingen kunnen bijdragen aan duizeligheid veroorzaakt vanuit het oor.

Metabolisme

Metabolisme is het proces waarbij het lichaam voedsel afbreekt tot glucose en het aan de cellen levert, waar het energie levert. Oestrogeen helpt dit proces in stand te houden.

Aangezien de oestrogeenspiegels fluctueren, kan dit de bloedsuikerspiegels beïnvloeden. Naarmate de bloedsuikerspiegels stijgen en dalen, ontvangen de lichaamscellen mogelijk geen constante toevoer van energie, wat kan leiden tot vermoeidheid en duizeligheid.

Een studie uit 2017 ondersteunt dit en ontdekte dat de menopauze de glucose- en insulinespiegels in het bloed aanzienlijk kan beïnvloeden.

Het hart

Hormonale veranderingen tijdens de menopauze kunnen het cardiovasculaire systeem aantasten en dit kan leiden tot hartkloppingen of een onregelmatige hartslag.

hartkloppingen overgang
Foto: Adobe Stock

Wanneer iemand een onregelmatige hartslag heeft, pompt het hart het bloed niet effectief door het lichaam en kan het bloed niet de gebruikelijke hoeveelheid zuurstof afgeven. Door de vermindering van zuurstof die de cellen bereikt, kan iemand zich licht in het hoofd of duizelig voelen.

Veroudering

De overgang is iets anders dan ouder worden en niet iedereen ervaart het tegelijkertijd en op dezelfde manier. Vrouwen ervaren echter vaak de menopauze tijdens de midlife-jaren, wanneer ook leeftijdsgerelateerde veranderingen aan de gang zijn.

Het binnenoor en andere lichaamssystemen werken bijvoorbeeld mogelijk niet meer zo goed als voorheen. Verschillende leeftijdsgebonden factoren kunnen bijdragen aan de duizeligheid die optreedt rond de overgang.

In aanvulling, sommige wetenschappers hebben onderzocht dat de menopauze epigenetische veranderingen kan veroorzaken die het verouderingsproces kunnen versnellen, bijvoorbeeld in het bloed.

Slapeloosheid

Opvliegers, angst en depressie zijn allemaal veelvoorkomende klachten tijdens de overgang en ze kunnen het moeilijk maken om goed te slapen, aldus de Sleep Foundation . Mensen die niet genoeg slaap van goede kwaliteit krijgen, kunnen door vermoeidheid duizelig worden.

slapeloosheid tijdens de overgang
Foto: Adobe Stock

In sommige gevallen kunnen aandoeningen die leiden tot duizeligheid ook de slaapkwaliteit van een persoon beïnvloeden, volgens: Onderzoek. Iemand die aanhoudende slaapproblemen en duizeligheid ervaart, kan beter een arts raadplegen, omdat deze symptomen te wijten kunnen zijn aan een onderliggende aandoening.

Opvliegers

Opvliegers treffen ongeveer 75% van de vrouwen tijdens de overgang. Een opvlieger is een gevoel van warmte dat zich tijdelijk over het gezicht, de hals en het bovenlichaam verspreidt. Duizeligheid kan voorkomen tijdens een opvlieger, evenals zweten, hartkloppingen, misselijkheid, hoofdpijn en zwakte.

Als ze ’s nachts optreden, kunnen opvliegers de slaapkwaliteit beĂŻnvloeden en dit kan overdag leiden tot duizeligheid.

Migraine

Veel vrouwen met migraine zeggen dat ze een verband zien tussen migraine-aanvallen en hun menstruatiecyclus. Voor sommigen verbeteren de symptomen van migraine tijdens de overgang. Echter, 45% van de vrouwen met migraine zeggen dat de aanvallen verslechteren tijdens de overgang.

Migraine komt veel voor tijdens de overgang en de Migraine Trust stelt dat er een nauw verband bestaat tussen migraine en duizeligheid.

Foto: Adobe Stock

De auteurs van een studie merken op dat tijdens de menopauze sommige mensen een soort migraine beginnen te krijgen die gepaard gaat met hoofdpijn en duizeligheid. Ze verwijzen naar deze duizeligheid als vestibulaire migraine.

Angst en stress

Angst en depressie komen vaak voor tijdens de menopauze. Factoren zijn onder meer hormonale veranderingen, midlife-gebeurtenissen en zorgen over zaken als ouder worden, gezondheid en het zorgen voor bejaarde ouders.

In sommige gevallen kan angst leiden tot paniek, wat gepaard kan gaan met hartkloppingen en duizeligheid.

Foto: Adobe Stock

Onderzoekers in Japan ontdekten dat duizeligheid vaak voorkwam bij vrouwen rond de tijd van de overgang. Ze vonden ook bewijs van een verband tussen duizeligheid en angst. Hoewel ze niet konden bevestigen dat de ene factor de andere veroorzaakte, suggereerden ze dat het behandelen van angst duizeligheid zou kunnen verminderen.

Lifestyle-tips

De volgende tips kunnen de symptomen van duizeligheid helpen verminderen.

Gehydrateerd blijven door veel te drinken, vooral water.

Regelmatig kleine maaltijden en snacks eten om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Mensen moeten kiezen voor voedingsmiddelen met complexe koolhydraten, zoals volle granen en groenten. Het lichaam breekt deze langzamer af, zodat ze helpen een constante toevoer van energie te behouden.

Zorg voor een regelmatig slaapschema, met een vaste bedtijd en opstaantijd. Regelmatige lichaamsbeweging en gezond eten kunnen ook de slaap verbeteren.

Stress beheersen door middel van lichaamsbeweging, meditatie en yoga. Counseling kan mensen helpen met ernstige of aanhoudende stress en angst. Een gezond dieet kan ook nuttig zijn.

Evenwichtsoefeningen doen om de spieren te versterken die het evenwicht ondersteunen.

Het bijhouden van een dagboek kan je helpen te identificeren welke voedingsmiddelen, activiteiten en medicijnen de de symptomen van duizeligheid kunnen veroorzaken.

Aromatherapie kan helpen bij duizeligheid, stress en angst. Gember (Zingiber Officinalis), Cypress (Cupressus Sempervirens) en Basilicum (Ocimum Basilicum) kunnen helpen bij duizeligheid.

Medische hulp inroepen als nieuwe symptomen optreden of bestaande symptomen aanhouden, verergeren of ernstig zijn.

Wanneer naar een dokter gaan?

Vrouwen moeten medische hulp zoeken als de duizeligheid verergert, aanhoudt of de dagelijkse activiteiten beïnvloedt. Verschillende gezondheidsproblemen kunnen leiden tot duizeligheid. Een arts kan helpen bepalen of de persoon een aandoening heeft die aanvullende behandeling nodig heeft.