Menstruatiepijn

Klachten: Menstruatie

Tijdens de overgang verandert er veel in je lijf en vooral rondom je menstruatiecyclus. In het begin zul je waarschijnlijk vaker ongesteld worden terwijl je wanneer je het einde van de overgang nadert steeds minder vaak ongesteld zult worden.

Daarnaast zul je ervaren dat de menstruaties ook in hevigheid heel erg van elkaar kunnen verschillen. Zo kan het de ene maand weinig pijnlijk en heel licht zijn terwijl je de volgende maand enorme buikpijn kunt hebben en hevig kunt vloeien.

Deze verschillen zijn heel normaal. Dit komt doordat uw eierstokken minder eitjes aanmaken en er daardoor minder vrouwelijk hormoon wordt aangemaakt. Uw lichaam raakt daardoor wat ontregeld.

Onregelmatige menstruaties

Tijdens de overgang zul je bemerken dat je menstruaties steeds onregelmatiger gaan komen. De overgang is de periode waarin uw eierstokken langzaamaan steeds minder eitjes gaan produceren. Het slijmvlies van uw baarmoeder groeit daardoor anders dan het voorheen deed. Soms sneller, soms langzamer. Daardoor wordt u of vaker of minder vaak ongesteld.

Langer of korter

Ook de duur van uw menstruatie zal per keer verschillen. Het kan zijn dat uw menstruatie slechts een paar dagen duurt maar het kan ook zo maar ineens meerdere weken aanhouden.

Twijfel je over de duur van je menstruatie neem dan altijd even contact op met je huisarts.

Meer of minder

Ook de intensiteit van het vloeien kan per keer verschillen. Zo kunt u de ene keer heel erg vloeien en de andere keer weer minder. Maar het kan ook zo zijn dat gedurende lange tijd meer bloed verliest. Het is verstandig om daarom tijdens de overgang vaker even uw bloed te laten controleren op bloedarmoede.

Dit kan vaak al heel eenvoudig bij de huisarts of de assistente middels een prikje in uw vinger. U krijgt dan ook vaak meteen de uitslag. U heeft bloedarmoede bij een Hb-waarde die lager ligt dan 7,5 mmol/l.

Als blijkt dat u bloedarmoede heeft zal de huisarts of gynaecoloog u ijzertabletten voorschrijven.

Om bloedarmoede te voorkomen kunt u ook multivitamines gebruiken waarin ijzer zit. Gebruikt u nooit meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid om overdosering te voorkomen.

Wanneer je twijfelt over het bloedverlies is het wellicht verstandig even een afspraak te maken bij je huisarts. Het kan door de overgang komen maar het hevige bloedverlies kan ook veroorzaakt worden door andere oorzaken zoals bijvoorbeeld poliepen of een vleesboom. Het is daarom altijd verstandig als je twijfelt om er even door een arts naar te laten kijken.

Meer klachten rondom menstruatie

Andere klachten die u heeft rondom de menstruatie kunnen ook veranderen en/of verergeren. Denkt u daarbij aan menstruatiepijn, rugpijn, hoofdpijn of migraine. Het kan ook zijn dat u deze klachten in de overgang voor het eerst krijgt rondom de menstruatie terwijl u deze in het verleden niet had. Het kan ook zijn dat uw klachten juist verminderen.

Ook klachten zoals PMS kunnen in de overgang langer of juist korter duren. Dit is per vrouw verschillend.

Bij hevige menstruatiepijn kunt u een pijnstiller gebruiken. Gebruik bij voorkeur paracetamol of indien nodig Ibuprofen. U kunt beter geen aspirines gebruiken omdat deze een bloedverdunnend effect hebben en er voor kunnen zorgen dat u (nog) erger gaat vloeien.

Ook een warm waterkruik kan veel verlichting geven zowel tegen menstruatiepijn als tegen rugpijn.