borstkanker

Nieuwe doelgerichte behandeling bij hormoongevoelige borstkanker zorgt voor minder chemotherapie

Leestijd:2 Minuten, 0 Seconden

MAASTRICHT – Vanuit het Maastricht UMC+ is onderzocht wat de invloed is van CDK4/6-remmers bij de behandeling van een hormoongevoelige uitgezaaide borstkanker. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van zogenoemde CDK4/6 remmers leidt tot later en mogelijk ook minder chemotherapie. De verwachting is dat het de kwaliteit van leven verbetert.

De CDK4/6 remmers zijn medicatie die de celcyclus remmen. Daardoor zorgt het ervoor dat de celdeling van kankercellen geremd wordt en dus rem op tumorgroei. Vanaf augustus 2017 vergoeden de zorgverzekeraars CDK4/6-remmers gecombineerd met endocriene therapie in Nederland voor patiënten met een hormoongevoelige vorm van uitgezaaide borstkanker.

Uit eerder onderzoek bleek dat ondanks de beschikbaarheid en vergoeding daarvan snel gebruik van nieuwe geneesmiddelen in de behandelpraktijk beperkt was. Uit het gepubliceerde onderzoek komt naar voren dat CDK4/6 middel al goed gebruikt wordt en dat het leid tot het later inzetten van chemotherapie. De verwachting is dat dat de overleving én kwaliteit van leven van deze patiëntengroep gaat verbeteren.

“We verwachten dat gebruik van CDK4/6-remmers steeds meer standaardbehandeling wordt”,  aldus onderzoeker Marissa Meegdes.   

SONABRE

De bevindingen zijn gebaseerd op data uit het ‘SOutheast Netherlands Advanced BREast cancer (SONABRE)’ register van het Maastricht UMC+. Dat is een anonieme verzameling van gegevens van patiënten met uitgezaaide borstkanker. Van patiënten die vanaf 2007 een diagnose uitgezaaide borstkanker hebben gekregen worden de gegevens over de ziekte en behandeling verzameld. Deze gegevens worden verzameld in twaalf ziekenhuizen in Zuidoost Nederland.

Het doel van het SONABRE register is het in kaart brengen van de prognose en het ziektebeloop van patiënten met uitgezaaide borstkanker in de dagelijkse praktijk. Hoe en wanneer worden de behandelingen ingezet? Wat zijn de bijwerkingen? Hebben ze een gunstig effect op het tegengaan van de ziekte?

Het register is uniek in Nederland, omdat alle patiënten met uitgezaaide borstkanker worden opgenomen in het register. Dit levert waardevolle informatie op waarmee de behandeling van patiënten met uitgezaaide borstkanker verder kan worden verbeterd.

Internationale borstkankermaand

Oktober is de internationale borstkankermaand. In het kader daarvan stelt The International Journal of Cancer de recente publicatie openbaar beschikbaar The implementation of CDK 4/6 inhibitors and its impact on treatment choices in HR+/HER2- advanced breast cancer 

Aan het onderzoek werkten mee Zuyderland MC Heerlen/ Geleen,  Máxima Medisch Centrum Eindhoven,  Catharina ziekenhuis Eindhoven,   Laurentius ziekenhuis , Elkerliek ziekenhuis Helmond,  St Anna ziekenhuis Geldrop  en Maastricht UMC+.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vrouw kanker eenzaam Previous post Vrouwelijke kankerpatiënt vaker eenzaam en meer klachten dan mannen
Diabetes Next post Levensverwachting mensen met diabetes aanzienlijk lager