Opgeblazen gevoel tijdens overgang

Oorzaak en behandeling van een opgeblazen gevoel tijdens de overgang

Leestijd:4 Minuten, 31 Seconden

Een opgeblazen gevoel tijdens de overgang treedt meestal op als gevolg van het vasthouden van vocht of gasvorming in de darmen. Mogelijke behandelingen en manieren om een opgeblazen gevoel tijdens de menopauze te voorkomen, zijn onder meer gehydrateerd blijven, voldoende lichaamsbeweging en eventueel medicijnen nemen.

Symptomen van de perimenopauze en de menopauze, waaronder een vervelend opgeblazen gevoel, kunnen tot vier jaar voor de menopauze beginnen als de hormoonspiegels beginnen te dalen. Gelukkig zijn er manieren om een opgeblazen gevoel en het ongemak ervan tijdens de overgang te verlichten.

Wat is een opgeblazen gevoel?

Allereerst, wat is een opgeblazen gevoel eigenlijk? Een opgeblazen gevoel is een ongemakkelijke druk in de buik die wordt veroorzaakt door extra lucht of vocht in het maag-darmkanaal. Het kan aanvoelen als een dikke (opgezette) buik of benauwdheid.

In sommige gevallen kan een opgeblazen gevoel ervoor zorgen dat iemands maag opzwelt. Een persoon kan ook tijdelijke gewichtstoename ervaren door een opgeblazen gevoel.

Een opgeblazen gevoel tijdens de overgang heeft normaal gesproken een van deze twee hoofdoorzaken: het vasthouden van water of het vasthouden van gas. Beiden kunnen een opgeblazen gevoel tijdens de menopauze veroorzaken.

De hormoonspiegels van een vrouw fluctueren vaak tijdens de overgang, de tijd voorafgaand aan de menopauze wanneer de menstruatie van een vrouw afneemt. Verhoogde oestrogeenspiegels kunnen het vasthouden van vocht veroorzaken, wat op zijn beurt een opgeblazen gevoel kan veroorzaken.

Helaas is oestrogeen niet de enige oorzaak van een opgeblazen gevoel in combinatie met de menopauze. Tijdens en na de menopauze kan een opgeblazen gevoel ook verband houden met veranderingen in het maag-darmkanaal. Deze veranderingen kunnen door veel dingen worden veroorzaakt, waaronder:

  • veranderingen in dieet of eetlust
  • vertraagde spijsvertering
  • stress gerelateerd aan de menopauze
  • lucht inslikken
  • andere gezondheidsproblemen

Al het bovenstaande kan leiden tot een opgeblazen gevoel als gevolg van overmatig gas.

Vocht of gas vasthouden?

Vocht vasthouden en gas vasthouden zijn twee hoofdoorzaken van een opgeblazen gevoel in de maag en de buik. Het kan moeilijk zijn om te bepalen welke van de twee het opgeblazen gevoel veroorzaakt.

Gasopgeblazen gevoel bevindt zich meestal in de maag en is het resultaat van ingesloten lucht. Vaak kan een opgeblazen gevoel worden voorkomen door langzamer te eten, geen koolzuurhoudende dranken te drinken en kleinere maaltijden te eten.

Het vasthouden van vocht kan op meer plaatsen voorkomen dan gas. Een vrouw kan zwelling in haar handen en voeten krijgen, door haar hele buik of door haar hele lichaam opmerken. Het vasthouden van water kan een pijnlijk opgeblazen gevoel veroorzaken in de aangetaste delen van het lichaam.

Net als bij het vasthouden van gas, zijn er eenvoudige stappen die een vrouw kan nemen om zwelling en een opgeblazen gevoel te helpen verminderen dat gepaard gaat met het vasthouden van overmatig vocht.

Het voorkomen van een opgeblazen gevoel tijdens de menopauze kan de beste behandeling zijn. Gelukkig kan een opgeblazen gevoel worden voorkomen door een reeks eenvoudige veranderingen in levensstijl, waaronder:

Gehydrateerd blijven. Terwijl het vasthouden van water leidt tot een opgeblazen gevoel, zorgt hydratatie ervoor dat het maag-darmkanaal soepel blijft bewegen.

Regelmatig sporten. Zich in het zweet werken helpt het vasthouden van water te verminderen en voedsel door het spijsverteringsstelsel te verplaatsen.

Triggerfoods vermijden. Voedingsmiddelen die gas veroorzaken, zijn onder meer bonen, broccoli en vet, gefrituurd voedsel.

Koolzuurhoudende dranken vermijden. Koolzuurhoudende dranken kunnen leiden tot overmatig gas in de maag.

Geen kauwgom. Kauwgom kan ertoe leiden dat iemand lucht inslikt.

Stoppen met roken. Roken kan ertoe leiden dat een persoon lucht inslikt, wat leidt tot een opgeblazen gevoel.

Vermindering van de zoutinname. Te veel zout eten kan waterretentie en zwelling veroorzaken. Om het zoutgehalte te verminderen, moet een persoon bewerkte voedingsmiddelen vermijden.

Probiotica eten. Yoghurt, zuurkool, kefir en andere probiotische voedingsmiddelen kunnen de spijsvertering bevorderen.

Kleinere maaltijden eten. Grotere maaltijden kunnen moeilijk verteerbaar zijn, vooral omdat de stofwisseling vertraagt tijdens de menopauze.

Als een vrouw merkt dat ze tijdens de menopauze regelmatig last heeft van een opgeblazen gevoel, zijn er verschillende medische behandelingen om het ongemak te verlichten. Overleg met je huisarts over eventuele beschikbare medicatie tegen jouw opgeblazen gevoel.

Opgeblazen gevoel of gewichtstoename?

Een opgeblazen gevoel, met name door het vasthouden van water, kan gewichtstoename veroorzaken. Soms kan het moeilijk zijn voor een vrouw die door de menopauze gaat om onderscheid te maken tussen gewichtstoename en een opgeblazen gevoel.

Gewichtstoename tijdens de overgang

Een opgeblazen gevoel tijdens de menopauze gaat, in tegenstelling tot gewichtstoename, ook vaak gepaard met een opgezwollen, gezwollen buik en ongemak. Een opgeblazen gevoel wordt gekenmerkt door:

  • het gevoel start tijdens of na maaltijden
  • veranderingen in grootte en vorm van de maag gedurende de dag
  • korte periodes van opgeblazen gevoel, hetzij na maaltijden of tijdens hormoonschommelingen
  • ongemak of pijn

Daarentegen zal gewichtstoename opkomen en blijven. Gewichtstoename vindt vaak plaats tijdens de menopauze als gevolg van het vertragen van de stofwisseling en kan optreden met of zonder een opgeblazen gevoel. Gewichtstoename alleen zorgt er niet voor dat de maag gedurende de dag uitzet.

Wanneer naar een dokter gaan

Het is normaal voor een vrouw om een opgeblazen gevoel te ervaren tijdens hormoonfluctuaties die verband houden met haar menstruatiecyclus en menopauze. In de meeste gevallen is een opgeblazen gevoel dat vanzelf overgaat geen reden tot bezorgdheid.

In gevallen waarin het opgeblazen gevoel echter langdurig en pijnlijk is, moet een vrouw met haar arts praten. Een pijnlijk opgeblazen gevoel dat enkele weken aanhoudt, kan wijzen op andere medische aandoeningen die door een medische professional moeten worden gediagnosticeerd.

One thought on “Oorzaak en behandeling van een opgeblazen gevoel tijdens de overgang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pijn in je borsten tijdens de overgang Previous post Pijnlijke borsten tijdens de overgang hoe komt het en hoe kom je er vanaf?
Prikkelbaar Darm Syndroom tijdens de overgang Next post Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) en de overgang