Menopause

Overgang of Menopauze?

Ben je nu in de overgang of ben je in de menopauze? Dat is wat veel vrouwen zich afvragen. Beide omschrijvingen worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wat is nu precies de overgang en wat is de menopauze en wat is de pre-menoupauze?

Wat is de overgang?

De overgang is de periode waarin het hormoon oestrogeen afneemt. Het is de periode waarin je naar de menopauze gaat. De periode van de overgang ligt tussen je veertigste en zestigste levensjaar.

De overgang kan lang duren. Het begint vaak met vage klachten die je niet direct aan de overgang relateert omdat je vaak denkt nog te jong te zijn voor de overgang. Veel vrouwen weten niet dat de overgang al op het veertigste levensjaar kan beginnen. Wanneer je één jaar niet meer gemenstrueerd hebt is de periode van de overgang voorbij. Bij de meeste vrouwen is dit zo rond het 51ste levensjaar.

De overgang wordt ook wel de pre-menopauze (voor-menopauze) genoemd.

De overgang is een natuurlijke periode bij de vrouw waarin een vrouw langzaam maar zeker steeds minder vruchtbaar wordt.

Eén op de honderd vrouwen komt vervroegd in de overgang. Van vervroegd in de overgang spreken we wanneer je voor je veertigste levensjaar in de overgang raakt.

Hoe ontstaat de overgang?

De eicellen in uw eierstokken raken op tussen de leeftijd van 40 en 60 jaar. Als er geen eitje meer loskomt, maakt uw lichaam minder oestrogeen aan. Dit is een vrouwelijk hormoon.

Oestrogeen niveau per levensjaar

Het slijmvlies van uw baarmoeder groeit daardoor anders dan eerst. Sneller of langzamer. U wordt daarom vaker of minder vaak ongesteld.

Opvliegers ontstaan ook doordat uw lichaam minder oestrogeen maakt. Het warmte-centrum van uw hersenen moet daaraan wennen. Uw lichaam krijgt soms ineens seintjes dat het moet opwarmen, terwijl dat niet zo is.

Wat is de menopauze?

De menopauze begint nadat je laatste menstruatie een jaar geleden is. Pas wanneer je een jaar lang niet meer ongesteld bent geweest spreken we officieel van dat je in de menopauze bent.