Vrouw in de overgang

Wat gebeurt er?

Wat gebeurt er nu precies tijdens de overgang? Waarom ervaar je als vrouw zoveel klachten in deze periode?

De overgang is de periode waarin uw eierstokken langzaamaan steeds minder eitjes gaat produceren. Deze tijd ligt gemiddeld tussen de 40 en de 60 jaar. Wanneer er geen eitje meer loskomt maakt uw lichaam minder van het vrouwelijk hormoon oestrogeen aan.

Het slijmvlies van uw baarmoeder groeit daardoor anders dan het voorheen deed. Soms sneller, soms langzamer. Daardoor wordt u of vaker of minder vaak ongesteld.

Cyclus

In het begin van de overgang kan het zijn dat u merkt dat uw eisprong steeds eerder op uw menstruatie komt waardoor de periodes tussen uw menstruaties ook steeds korter worden. Naar verloop van tijd zullen uw eisprongen verminderen tot ze helemaal uitblijven.

Het kan tijdens deze periode handig zijn een app te gebruiken of in je agenda je cyclus bij te houden. Het zal je meer inzicht geven in het verloop van je cyclus. De meeste apps hebben ook de mogelijkheid om je klachten, temperatuur gewicht enz per dag in te geven.

overgang, kalender, menstruatie, eisprong

Opvliegers of juist kippenvel door verkeerde seintjes

Door het gebrek aan oestrogeen raakt ook uw innerlijke ’thermostaat’ van slag. Uw hersenen moeten de verminderde hormoonproductie verwerken en geven daardoor soms verkeerde signalen af. Zo kan uw lichaam ineens seintjes vanuit de hersenen krijgen dat het moet opwarmen terwijl dat helemaal niet nodig is. Dit noemen we een opvlieger.

Opvliegers zijn het meest bekende verschijnsel van de overgang maar in werkelijkheid is dit niet zo. Niet alle vrouwen ervaren opvliegers. Sterker nog er is ook een groep vrouwen dat het juist heel vaak koud heeft tijdens de overgang. Ook hier ligt het geven van verkeerde signalen door de hersenen aan ten grondslag.

Naast opvliegers zijn er nog tal van andere klachten die door de verminderde oestrogeenproductie optreden. Welke dat allemaal kunnen zijn gaan wij op een andere pagina verder in.

Meer rimpels

U zult merken dat, mede vanwege de leeftijd, ook uw lichaam gaat veranderen. Wellicht bent u niet meer zo straks als u eerst was. U komt wat kilootjes aan en ook krijgt u meer rimpels. Niet persé een gevolg van de overgang maar het proces wordt er wel door versneld. Zo zal uw huid tijdens de overgang droger worden waardoor u gevoeliger wordt voor rimpeltjes.