Prikkelbaar Darm Syndroom tijdens de overgang

Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) en de overgang

Leestijd:4 Minuten, 3 Seconden

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de menopauze kunnen beide de darmgezondheid van een vrouw beïnvloeden. Hoewel artsen het verband tussen PDS en de menopauze niet volledig leggen, zijn er aanwijzingen dat dit wel degelijk bestaat.

Gedurende het hele leven van een vrouw kunnen gastro-intestinale symptomen variëren, afhankelijk van de menstruatiecyclus.

Vrouwspecifieke hormonen kunnen de werking en gezondheid van het spijsverteringsstelsel beïnvloeden. Hormoonschommelingen beïnvloeden hoe snel voedsel door de darmen beweegt.

Wanneer voedsel sneller door het lichaam gaat, kan dit leiden tot diarree, misselijkheid en buikpijn. Omgekeerd kan de spijsvertering op andere momenten vertragen, wat leidt tot constipatie en een opgeblazen gevoel.

Wanneer een vrouw in de menopauze komt, nemen de geslachtshormoonspiegels drastisch af en kunnen er maag-darmklachten optreden.

De menopauze kan geen PDS veroorzaken. PDS is een aandoening die de darm-herseninteracties beïnvloedt. Het verschilt van de algemene en tijdelijke spijsverteringsproblemen die kunnen optreden als gevolg van hormoonschommelingen.

Een vrouw kan echter wel PDS ontwikkelen terwijl zij door de menopauze gaat, en de menopauze kan de symptomen van PDS voor sommige mensen verergeren.

Een klein aantal mensen ontwikkelt PDS na een infectie van de maag en darmen. Dit staat bekend als postinfectieuze PDS. De infecties die doorgaans postinfectieuze PDS veroorzaken, zijn vaak bacterieel. Mensen kunnen deze bacteriële infecties ontwikkelen door besmet water of voedsel te consumeren, of door in contact te komen met mensen of dieren met bepaalde infecties.

Hoe geslachtshormonen de darmen beïnvloeden

De menopauze veroorzaakt een afname van de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor het controleren van de afgifte van eitjes in de eierstokken.

Dit kan veel voorkomende symptomen van de menopauze veroorzaken, zoals stemmingswisselingen, opvliegers of vermoeidheid. Het kan echter ook de darmen beïnvloeden.

Oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dat de spieren van de darmen soepel en consistent werken om voedsel door het spijsverteringskanaal te verplaatsen. Constipatie en diarree kunnen optreden wanneer deze hormoonspiegels dalen.

Foto: Adobe Stock

Oestrogeen en progesteron dragen ook bij aan het vermogen van het lichaam om maagzuur en gal te produceren die essentieel zijn voor het afbreken van voedsel. Wanneer de hormoonspiegels dalen, kan het lichaam niet zoveel van deze stoffen aanmaken, wat kan bijdragen aan diarree, constipatie en andere aandoeningen, zoals zure oprispingen en een opgeblazen gevoel.

Gal is ook essentieel om het lichaam te helpen vet correct te verteren. Als de lever niet genoeg produceert, heeft het lichaam moeite met het opnemen van essentiële vetoplosbare vitamines.

Behandelingsopties voor PDS

Behandeling voor PDS kan een combinatie van routinematige aanpassingen en medicatie inhouden.

Dieetveranderingen

Het toevoegen van vezels aan het dieet kan helpen de ontlasting te verzachten bij mensen met obstipatie. Het spijsverteringsstelsel vindt het gemakkelijker om zachte ontlasting door de darmen te verplaatsen.

Voor mensen die moeite hebben met het verteren van vet voedsel, kan het verminderen ervan helpen.

Artsen kunnen een FODMAP-dieet aanbevelen voor mensen met PDS. Dit dieet schrapt voedingsmiddelen die de PDS-symptomen kunnen verergeren voordat ze na een bepaalde periode opnieuw worden geïntroduceerd. Het is echter tamelijk complex. Praat met een diëtist over de beste PDS-dieetopties voor jou.

Foto: Adobe Stock

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen aanhoudende diarree of constipatie helpen behandelen, waaronder:

 • laxeermiddelen om de darmfunctie te versnellen
 • secretagogen en prosecretoire middelen die de spijsverteringsvloeistoffen en beweging verhogen
 • vulstoffen om de doorgang van ontlasting te vergemakkelijken
 • krampstillers die buikpijn of ongemak kunnen verlichten
 • middelen tegen diarree om de darmtransit te vertragen

Wat kan deze symptomen nog meer veroorzaken?

Veel andere aandoeningen kunnen PDS-achtige symptomen veroorzaken. Hieronder staan slechts twee van de aandoeningen waar een arts op kan letten. Zorg ervoor dat u hen om tests vraagt om de oorzaak te achterhalen.

Vleesbomen

Baarmoederfibromen (of vleesbomen) zijn de meest voorkomende bekkengroei die vrouwen treft. Deze massa’s vormen zich doorgaans op het spierweefsel van de baarmoeder, maar kunnen ook omliggende organen aantasten.

Foto: Adobe Stock

Als vleesbomen het maag-darmstelsel aantasten, kan een persoon symptomen ervaren die lijken op PDS. Als een vleesboom groot genoeg is, kan deze op het rectum drukken, waardoor de stoelgang moeilijk en pijnlijk wordt en constipatie ontstaat.

Kanker

Darmkanker treft hetzelfde deel van het lichaam als PDS, dus het heeft veel vergelijkbare symptomen, waaronder:

 • buikkrampen of pijn
 • diarree
 • constipatie
 • overtollig gas
 • veranderingen in de stoelgang die langer dan een paar dagen aanhouden
 • een gevoel van onvolledige stoelgang

Enkele symptomen die specifiek zijn voor darmkanker zijn onder meer:

 • vermoeidheid
 • bloed in ontlasting of donkere ontlasting
 • vernauwing van de ontlasting
 • algemene zwakte
 • anale bloeding
 • onverklaarbaar gewichtsverlies

Ondanks hun vergelijkbare symptomen verhoogt PDS het risico op darmkanker niet.

Wanneer moet u een arts raadplegen?

De symptomen van PDS kunnen andere aandoeningen maskeren, dus je moet met je arts overleggen als je nieuwe spijsverteringssymptomen ontwikkelt of je bestaande symptomen verergeren.

Bovendien moeten mensen medische hulp inroepen als ze rectale bloedingen, veranderende ontlasting, gewichtsverlies of andere symptomen krijgen die specifiek zijn voor darmkanker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Opgeblazen gevoel tijdens overgang Previous post Oorzaak en behandeling van een opgeblazen gevoel tijdens de overgang
Next post Nederlandse man heeft maar zeer beperkte kennis over de overgang