subsidie kankeronderzoek

UMC+ ontvangt onderzoeksubsidie naar onderzoek killercellen bij borstkanker

Leestijd:1 Minuten, 36 Seconden

MAASTRICHT – Het onderzoek naar het immunotherapie met killercellen bij uitgezaaide borstkanker in het Maastricht UMC+ ontvangt een onderzoeksubsidie van 1,48 miljoen euro. Het onderzoek is gericht op het op korte termijn geschikt maken van killercellen voor gebruik in de kliniek. Onder andere bij patiĂ«nten met uitgezaaide borstkanker.  

Killercellen zijn witte bloedcellen van het natuurlijke afweersysteem die ervoor zorgen dat ziekmakende cellen in het lichaam vernietigd en uitgescheiden worden. Die ziekmakende cellen kunnen ook kankercellen zijn.  Een killer cel die een kankercel herkent, wordt actief en laat toxische stoffen los die ervoor zorgen dat de kankercel afsterft.

Borstkanker

In het Maastricht UMC+ wordt al enkele jaren onderzoek gedaan naar de mogelijk gunstige effecten van immunotherapie met killercellen bij borstkanker. In celkweeksystemen in het laboratorium en bij diermodellen wordt aangetoond dat de killercellen een anti-kanker effect kunnen hebben.

Tevens worden in het Maastrichtse onderzoek verschillende strategieën ontwikkeld om de killercellen weerbaar te maken tegen de remmende invloed van de tumor micro-omgeving. Dat betekent dat de killercel zelf niet vernietigd wordt voordat het invloed heeft gehad op de kankercellen. Dit is belangrijk omdat deze tumoromgeving een belangrijke bottleneck is bij veel soorten antikanker therapieën.

Onderzoeksconsortium

Het Maastricht UMC+ en de start-up CiMaas gaan samen met de universiteit van Utrecht, die veel ervaring heeft met modellen voor borstkankeronderzoek, verder ontwikkelen. Het KWF onderzoekfonds is penvoerder van de subsidie. Met de substantiĂ«le subsidie  kunnen de mogelijkheden van killerscellen bij de behandeling  van uitgezaaide borstkanker verder onderzocht worden.

De volgende fase van het onderzoek is het ontwikkelen van  killercellen om buiten het lab, in de kliniek bij patiĂ«nten met borstkanker toe te passen.

Die ontwikkeling kan snel gaan volgens onderzoeksleider prof. dr. Gerard Bos: “We zijn nu al zover dat we verwachten dat we vanaf eind 2022 killercellen kunnen testen bij patiĂ«nten met een Multipel Myeloom en/of acute leukemie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Diabetes Previous post Levensverwachting mensen met diabetes aanzienlijk lager
voedingsadvies tijdens overgang Next post Voedingsadvies tijdens, en na, de overgang