maandverband

Verdeelstation Koarnjum helpt in strijd tegen menstruatie-armoede

Leestijd:2 Minuten, 26 Seconden

Menstruatie-armoede. Iets waar je misschien nog niet over gehoord hebt. In Nederland heeft één op de tien vrouwen niet altijd (genoeg) geld om menstruatieproducten te kopen. Jonge meisjes missen hierdoor elke maand onderwijs en vrouwen raken in een sociale isolatie door dit probleem.

Verdeelstation Koarnjum start een samenwerking met het uitdelen van gratis menstruatieproducten. Verdeelstation Koarnjum ontvangt vanaf vandaag, woensdag 27 oktober 2021, producten van het Armoedefonds om de meiden en vrouwen met een krappe beurs in Koarnjum en wijde omgeving te helpen.

Alex Miedema startte samen met zijn vrouw Hanna een kerstpakkettenbibliotheek. Al snel bleek de behoefte groter en werden ook andere producten aangeboden in een (koel)kast die in de tuin aan de Martenawei 57 in het Friese Koarnjum staat.

Alex Miedema van het verdeelstation: “Al sinds onze kerstpakkettenbibliotheek op 1 januari 2021 een algemener nut kreeg en werd omgevormd naar een verdeelstation, staan er 24/7 menstruatieproducten klaar voor een ieder die het nodig heeft. Niet alleen voor arme mensen, maar ook voor wie een noodgeval heeft. Deze kochten we tot nu toe altijd zelf, uit donaties of van ons eigen geld. Door de samenwerking met het Armoedefonds blijft er nu meer geld over voor eten, drinken en andere toiletartikelen, die hier ook voor iedereen klaar staan.”

“Hygiëne moet geen luxe zijn, maar voor iedereen mogelijk”, aldus woordvoerder Irene Verspeek van het Armoedefonds.

Via de verschillende uitgiftepunten in Nederland worden maandverband en tampons, maar ook wasbaar en biologisch maandverband en cups verstrekt aan jonge meiden en vrouwen. Sinds het Armoedefonds is gestart met de actie is er al veel steun gekomen van mensen en organisaties. Vrouwen halen hun toiletkastjes leeg en sturen de producten op die ze niet meer gebruiken, er worden menstruatieproducten gekocht en ingezameld. “Wij zijn enorm blij met deze steun!”, aldus Verspeek.

maandverband, maandverband-armoede, Koarnjum
Foto: Alex Miedema
maandverband, maandverband-armoede, Koarnjum
Foto: Alex Miedema

De overige uitgiftepunten liggen verspreid over heel Nederland en zijn veelal lokale (hulp)initiatieven die hun organisatie of locatie ter beschikking stellen om de gratis producten aan te bieden. Voorbeelden van uitgiftepunten zijn scholen, buurthuizen, voedselhulporganisaties en weggeefkastjes.

Het Armoedefonds gaat de komende tijd door met het uitbreiden van het aantal uitgiftepunten. Mensen kunnen de actie ondersteunen door zelf producten in te zamelen en naar het Armoedefonds op te sturen. Meer informatie vind je op armoedefonds.nl/menstruatie-armoede.

Het kastje in Koarnjum is altijd voor iedereen beschikbaar. “We controleren de inhoud meerdere keren per dag en vullen bij wanneer dat nodig is, dus mocht je er eens naast grijpen, kun je het even later gewoon nog een keer proberen”, aldus Alex Miedema.

Doneren kan ook altijd, door er zelf iets in te stoppen (of als dat niet past even af te geven), of stuur een bericht en vraag om een tikkielink of IBAN-nummer. “Hier geen strijkstokken, iedere cent wordt verantwoord met regelmatige updates van de inkomsten en uitgaven, zowel op mijn blog als op social media.”

One thought on “Verdeelstation Koarnjum helpt in strijd tegen menstruatie-armoede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voedingsadvies tijdens overgang Previous post Voedingsadvies tijdens, en na, de overgang
winterijd Next post ‘Permanente wintertijd beter voor de volksgezondheid’