Wie zijn wij?

Vrouw & Overgang is opgericht op 5 oktober 2021. De website is opgericht met de intentie om een onafhankelijk platform te worden voor vrouwen in de overgang.

De oprichtster, Esther van der Wal, is op het moment van oprichting 50 jaar en zat zelf midden in de overgang. “Uit ervaring weet ik dat je gaat zoeken naar informatie en (h)erkenning. Vaak is het al erg fijn om even bevestiging te krijgen in wat je denkt en voelt en dat je niet de enige bent”, aldus Esther.

In de overgang ervaar je veel, soms vage, klachten. Elke keer lijkt er weer iets nieuws op te duiken en dat kan je als vrouw erg onzeker maken. Het is erg fijn om dan met lotgenoten ervaringen te kunnen delen, tips uit te wisselen en soms gewoon even lekker te klagen tegen vrouwen die exact weten wat je voelt en bedoelt.

In de directe omgeving van vrouwen, het gezin, het werk, is het vaak moeilijk om over de overgang te praten. Er lijkt toch nog altijd, behalve in de tv-reclames, een enorm taboe te hangen rondom de overgang. Opmerkingen als ‘Ja, dat hoort er nu eenmaal bij’ of ‘het gaat vanzelf weer over’ heeft elke vrouw vast wel gehoord.

Zulke opmerkingen doen vaak zeer omdat sommige vrouwen in de overgang zich behoorlijk rot kunnen voelen door de vele opvliegers, het heftige menstrueren en alle andere nare symptomen die optreden in de overgangsperiode.

Dat hoort er gewoon bij, het gaat vanzelf weer over!

Tijdens de overgang verandert ook op emotioneel gebied een hoop bij een vrouw. Ineens is daar het besef dat je ouder wordt en dat je vruchtbare periode voorbij is. Vaak verwerken vrouwen in de periode van de overgang gebeurtenissen als een miskraam of het verlies van een dierbare. Tijdens hun vruchtbare leeftijd hadden ze hier door kinderen, werk etc vaak geen ruimte voor in hun hoofd.

Ook voor vrouwen die ongewenst kinderloos zijn gebleven is de overgang vaak een heel emotionele periode. Tijdens de overgang komt vaak het besef dat de vrouw écht kinderloos zal blijven. Dat geldt uiteraard zeker ook voor vrouwen die vervroegd in de overgang zijn geraakt.

Middels Vrouw & Overgang hopen wij vrouwen van informatie te kunnen voorzien, een platform te bieden waar de vrouwen terecht kunnen wanneer zij daar behoefte aan hebben en vragen kunnen stellen.

Daarnaast hopen wij middels Vrouw & Overgang meer begrip te kweken voor vrouwen in de overgang. Het klopt ‘het hoort erbij’ maar desondanks kan een vrouw flink gehinderd worden in haar dagelijkse bezigheden door de overgang. En is een beetje begrip heel fijn.