alternatieve behandelingen tijdens de overgang

Alternatieve Behandelingen

Sommige vrouwen willen of mogen geen hormonen gebruiken en kiezen voor een alternatieve behandeling van klachten tijdens de overgang. Dit kan zijn op basis van kruiden maar kan ook bestaan uit bijvoorbeeld medicijnen die bepaalde klachten in de overgang verminderen zoals bijvoorbeeld antidepressiva. Ook op regelmatige basis een gesprek met de praktijkondersteuner van uw huisartsenpraktijk kan helpen.

Daarnaast zijn er ook een aantal basis leefregels die óók tijdens, of misschien wel juist tijdens, de overgang heel belangrijk zijn.

Probeer voldoende ontspanning te zoeken. Neem een lekkere hete douche, warm bad of ga eens naar de sauna. Heb je een leuke hobby? Maak tijd vrij voor je hobby’s dat werkt positief op je gemoedsrust en het geeft je positieve afleiding.

Trek de natuur in, ga lekker wandelen, fotograferen of met de hond een blok om. De buitenlucht zal je écht goed doen en de beweging is ook goed voor behoud van de soepelheid van je spieren en gewrichten.

Probeer op tijd naar bed te gaan en op te staan. Probeer hier zo veel mogelijk vaste tijden voor aan te houden. En onthoud ook als je niet slaapt rust je toch uit in bed. Probeer je slaapkamer koel te houden en gebruik katoenen beddengoed en slaapkleding.

Eet gevarieerd en gezond. En neem eventueel voedingssupplementen die speciaal voor vrouwen in de overgang zijn ontwikkeld.

Praktijkondersteuner huisarts

Behandeling bij de praktijkondersteuner van uw huisarts of een psycholoog kan een steuntje in de rug zijn. Met hem of haar praat u over uw klachten. Met oefeningen leert u op een andere manier naar uw klachten te kijken. U leert er beter mee omgaan. Dit heet cognitieve gedragstherapie.

Yoga

Yoga kan heel heilzaam zijn tijdens de overgang. Het zorgt voor rust en ontspanning maar ook voor beweging. Het is goed voor je humeur, je spieren, botten en afweer. Vrouw & Overgang ontwerpt posters met daarop verschillende houdingen die voor bepaalde klachten heel goed kunnen zijn.

Klik hieronder op de poster naar keuze om deze gratis te downloaden en af te drukken!

Yoga tegen osteoporose