Hoe weet ik wanneer de overgang voorbij is?

Omdat de symptomen van de perimenopauze, de overgang, van persoon tot persoon verschillen, is er geen trefzekere manier om te weten dat je erdoorheen bent totdat je bent gestopt met menstrueren. Een menstruatie die zwaarder of lichter is dan normaal kan de laatste menstruatie zijn, maar het is moeilijk van tevoren te zeggen.

De overgang, of perimenopauze, is het stadium dat voorafgaat aan de menopauze. Artsen beschouwen een vrouw in de latere stadia van de perimenopauze wanneer hun menstruatie meer dan 60 dagen uit elkaar ligt. Wanneer een persoon gedurende 1 jaar of langer geen menstruatie heeft gehad, zijn ze in de menopauze.

Foto: Pixabay

De gemiddelde duur van de perimenopauze is vier jaar, maar de overgang kan tot meer dan tien jaar duren, of in sommige gevallen slechts een paar maanden. Het verschilt per vrouw. Dit maakt het daarom ook moeilijk te voorspellen wanneer de perimenopauze zal eindigen.

Wel zijn er enkele tekenen die wijzen op dat de overgang ten einde loopt. Welke dat zijn lees je hieronder.

Het enige betrouwbare teken dat de perimenopauze ten einde loopt, zijn onregelmatige menstruaties. Naarmate een persoon de menopauze nadert, zullen haar menstruaties verder uit elkaar liggen en uiteindelijk helemaal stoppen.

Artsen beschouwen een persoon als het einde van de perimenopauze wanneer hun menstruatie meer dan 60 dagen uit elkaar ligt. Een vrouw kan echter een tijdje in deze fase blijven hangen. Late perimenopauze kan ongeveer Ă©Ă©n tot drie jaar duren.

Wanneer een vrouw meer dan 1 jaar geen menstruatie heeft gehad, is zij officieel in de menopauze.

Veranderingen in de symptomen van de perimenopauze kunnen ook optreden. Omdat de ervaring van elke vrouw met de perimenopauze anders is, kunnen deze veranderingen aanzienlijk variëren. Voor sommige mensen zullen deze misschien niet merkbaar zijn, voor anderen zal het duidelijk zijn dat ze een nieuwe fase van de transitie ingaan.

Een vrouw kan de volgende symptomen ervaren:

  • vaker opvliegers
  • een afname van seksueel verlangen
  • veranderingen in seksueel functioneren
  • vaginale droogheid

Anekdotisch melden mensen soms aanvullende wijzigingen, zoals:

  • minder hoofdpijn
  • stabielere stemmingen
  • een afname van de symptomen van de perimenopauze of meer voorspelbare symptomen

Deze symptomen kunnen weer veranderen zodra een persoon de postmenopauze (de tijd ná de menopauze) bereikt.

Laatste periode voor de menopauze

De laatste periode voor de menopauze kan anders zijn dan normaal, maar dit is niet bij iedereen het geval. Af en toe hebben vrouwen zelfs gemeld dat ze een typische menstruatiecyclus hebben tot aan de menopauze, dus het is niet altijd duidelijk dat de laatste menstruatie van een persoon de laatste is.

Als er veranderingen optreden, kan een persoon merken dat zijn menstruatie:

  • zwaarder of lichter is dan normaal
  • is aanzienlijk verder verwijderd van hun vorige menstruatie
  • komt met andere symptomen dan normaal

Stadia van de menopauze

Voor de meeste vrouwen volgt de menopauze overgang specifieke stadia:

Reproductief: tijdens deze fase bevindt een vrouw zich in haar reproductieve jaren en heeft zij geen symptomen van de menopauze. Een andere naam voor deze fase is premenopauze.

Menopauze overgang: Dit is de perimenopauze, wat het begin van de menopauze markeert. In het begin van deze fase worden de menstruaties onregelmatiger. Later in deze fase kan een persoon 60 of meer dagen zonder menstruatie gaan. Dit latere deel van het stadium duurt meestal Ă©Ă©n tot drie jaar.

Postmenopauze: Deze fase begint wanneer de menstruatie gedurende 1 jaar volledig is gestopt.

Hoe je kunt zien in welke fase je zit

Het is voor een vrouw niet altijd mogelijk om te weten in welk stadium van de menopauze zij zich bevindt. EĂ©n van de belangrijkste veranderingen die je kan opmerken naarmate de perimenopauze vordert, is dat je menstruatie minder regelmatig wordt, maar dit kan jaren aanhouden voordat de menstruatie ook daadwerkelijk stopt.

Foto: Pixabay

Een arts kan de hormoonspiegels testen om te bepalen in welk stadium van de menopauze ze zich bevinden. Je kunt dit doen via een bloedtest om het follikelstimulerend hormoon (FSH) te meten. Deze test is niet altijd betrouwbaar, maar het kan enige bevestiging geven wanneer je ook symptomen hebt.

Een arts kan ook voorstellen om oestradiol te testen, een soort oestrogeen in het lichaam, of antimulleriaans hormoon, dat kan aangeven hoeveel eicellen je eierstokken nog hebben.

Symptomen na de menopauze

Ervaringen na de menopauze kunnen variëren. Veel mensen merken dat hun perimenopauze-symptomen dramatisch verminderen of helemaal verdwijnen. Ze kunnen bijvoorbeeld opmerken dat ze:

  • beter slapen
  • minder opvliegers hebben
  • minder psychische symptomen hebben, zoals angst of depressie

De menopauze markeert echter een permanente daling van oestrogeen die aspecten van hoe het lichaam functioneert kan veranderen. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn onder meer:

Nieuwe of meer opvliegers: hoewel sommige mensen vinden dat hun opvliegers beter worden na de menopauze, is dit voor sommigen wanneer ze beginnen.

Opvliegers overgang
Foto: Adobe Stock

Vulvovaginale atrofie: lager oestrogeen veroorzaakt een kortere vagina en zwakte in de vaginale wanden. Dit kan symptomen zoals vaginale droogheid veroorzaken.

Urinaire symptomen: Veranderingen rond de vagina kunnen ook invloed hebben op de urinewegen, wat bij sommige mensen incontinentie veroorzaakt.

Seksuele disfunctie: veranderende hormoonspiegels en vaginale atrofie kunnen het seksuele functioneren beĂŻnvloeden. Het kan bijvoorbeeld het smeren bemoeilijken of pijn veroorzaken tijdens de seks.

Osteoporose: oestrogeen speelt een rol bij de gezondheid van de botten, en met lagere niveaus kunnen de botten van een persoon eerder verzwakken of breken.

Foto: Adobe Stock

Er zijn behandelingen beschikbaar voor deze symptomen, die de kwaliteit van leven van een vrouw aanzienlijk kunnen verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *