Stemmingswisselingen tijdens de overgang

Klachten: Stemming

Veel vrouwen ontwikkelen tijdens de overgang stemmingswisselingen. De overgang is een tijd van verandering en emotionele reacties maken daar deel van uit. Het einde van iemands vruchtbare jaren kan voor sommige vrouwen bitterzoet zijn en zelfs pijnlijk voor vrouwen die bijvoorbeeld ongewenst kinderloos zijn gebleven.

Het opmerken van veranderingen in het lichaam kan aanleiding geven tot bezorgdheid over de aantrekkelijkheid en het lichaamsbeeld, terwijl de overgang in het algemeen kan leiden tot overpeinzingen over het doel van het leven. Maar het ook een tijd zijn van het verkrijgen van wijsheid en vertrouwen. Hoewel ze een uitdaging kunnen zijn, maken deze gevoelens deel uit van het achtbaankarakter van de overgang. Voor sommigen is het proces echter een beetje grilliger.

Bijna een kwart van de vrouwen ervaart stemmingswisselingen voor, tijdens of na de overgang. Er zijn veel stappen op weg naar de menopauze en elke fase van het proces heeft haar eigen kenmerken en symptomen.

Perimenopauze, of de overgang, beschrijft de periode waarin de oestrogeenspiegels in het lichaam beginnen te dalen. Sommige vrouwen beginnen op dit moment symptomen op te merken zoals stemmingswisselingen en opvliegers. De menopauze vindt technisch gezien plaats nadat een vrouw gedurende 12 maanden geen menstruatie meer heeft gehad. Hierna wordt ze als postmenopauzaal beschouwd en veel vrouwen zien verschillen in hun emotionele symptomen. Van begin tot eind kan het proces twee tot tien jaar duren.

Volgens de North American Menopause Society (NAMS) heeft bijna 23 procent van de vrouwen stemmingswisselingen voor, tijdens of na de menopauze. Voor sommige vrouwen, vooral vrouwen die hormonen gebruiken of bij wie de baarmoeder is verwijderd, zijn stemmingswisselingen de eerste indicatie dat ze in de menopauze beginnen te komen.

De emotionele aspecten van de perimenopauze en de menopauze zijn aanzienlijk. Voor sommigen kunnen ze net zo verontrustend zijn als de fysieke elementen van de overgang.

Enkele van de meer wijdverbreide aspecten van stemmingswisselingen in de menopauze zijn:

Prikkelbaarheid

Tot 70 procent van de vrouwen beschrijven prikkelbaarheid als hun belangrijkste emotionele probleem tijdens de vroege stadia van de overgang naar de menopauze. Ze merken dat ze minder tolerant zijn, een korter lontje hebben en sneller geïrriteerd raken over dingen waar ze voorheen geen last van hadden.

Depressie

Depressie is een vaker voorkomende en ernstige emotionele bijwerking van de overgang. Het treft tot één op de vijf vrouwen tijdens de overgang.

Foto: Adobe Stock

Angst

Veel vrouwen ervaren spanning, nervositeit, zorgen en paniekaanvallen tijdens de overgang. Sommigen zullen merken dat wanneer ze al last van angststoornissen hadden dat hun angst erger wordt, terwijl anderen het voor de eerste keer kunnen ontwikkelen.

Huilen

Huilbuien en je emotioneel voelen, veel vrouwen in de overgang zullen het herkennen. Soms barsten vrouwen in de overgang in huilen uit om situaties die wellicht helemaal niet zo erg waren. Tranen kunnen echter stress verminderen, omdat ze mensen in staat stellen opgekropte gevoelens los te laten.

Slapeloosheid

Slapeloosheid kan bijdragen aan stemmingswisselingen, omdat het het dagelijks functioneren verstoort. Het komt vaak voor tijdens de menopauze en treft 40 á 50 procent van de vrouwen.

Hoe kan de menopauze leiden tot stemmingswisselingen?

Tijdens de overgang naar de menopauze dalen de niveaus van het hormoon oestrogeen, waardoor er in het hele lichaam ingrijpende veranderingen optreden. Veel van deze veranderingen hebben direct verband met stemmingswisselingen in de menopauze.

De daling van oestrogeen kan vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen veroorzaken. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat de daling van oestrogeen invloed heeft op de manier waarop het lichaam serotonine en noradrenaline aanmaakt, twee stoffen die in verband worden gebracht met depressie. Lagere niveaus van oestrogeen zijn in verband gebracht met prikkelbaarheid, vermoeidheid, stress, vergeetachtigheid, angst en concentratieproblemen.

De impact van deze veranderende hormoonspiegels is mogelijk niet beperkt tot een directe oorzaak-en-gevolgrelatie met depressie, woede en angst. Hormoonverschuivingen kunnen deze gevoelens ook versterken. Ook hebben onderzoekers hogere niveaus van een herseneiwit gevonden dat bekend staat als monoamineoxidase A (MAO-A), dat verband houdt met depressie, bij vrouwen die in de overgang komen.

Soms versterken reacties elkaar zoals bij nachtelijk zweten. Dit zijn opvliegers die plaatsvinden wanneer iemand slaapt. Nachtelijk zweten kan zo intens zijn dat een vrouw er wakker van wordt en de slaap wordt verstoord. Meerdere nachten van verstoorde slaap kunnen leiden tot mistig denken, prikkelbaarheid en andere kenmerken die verband houden met stemmingswisselingen in de overgang.

Risicofactoren

Twee van de belangrijkste risicofactoren voor stemmingswisselingen in de overgang zijn een voorgeschiedenis van ernstig premenstrueel syndroom (PMS) en eerdere episodes van depressie of andere significante psychische problemen.

Vrouwen kunnen ook een groter risico hebben op emotionele problemen tijdens de menopauze als ze een van de volgende situaties hebben: onbevredigende relaties met dierbaren, veel stress in hun leven of een moeilijke woonsituatie.

Symptomen

Vrouwen die door de overgang gaan, kunnen merken dat ze met onverwachte emoties reageren op alledaagse gebeurtenissen, tot tranen toe bewogen worden door een liedje of woedend worden door bijvoorbeeld een onbeleefde chauffeur. Anderen vinden het misschien moeilijk om een ​​gedachtegang vast te houden, iemands naam te herinneren of zich af te vragen waarom ze ook alweer naar die kamer gelopen zijn.

Deze reacties kunnen soms grappig zijn maar ook verontrustend of diep verontrustend zijn, en ze zijn niet zeldzaam.