vrouw vraagteken

Ben ik in de overgang?

Wanneer ben je in de overgang? Dat vraag je je wellicht af. Je ervaart al een tijdje wat overgangsgerelateerde klachten en je wilt graag weten of je nu in de overgang bent.

Het exacte moment wanneer je in de overgang bent gekomen is eigenlijk niet hard vast te stellen. Meestal denk je na een paar jaar “zie je wel! Ik was toen al in de overgang” omdat je bepaalde klachten herkent die bij de overgang horen.

Ruim genomen komen vrouwen tussen de 40 jaar en 60 jaar in de overgang. Dus wanneer jij in de 40 bent en bepaalde overgangsgerelateerde klachten ervaart kan het heel goed zijn dat je in de overgang bent.

Bloedonderzoek

Je kunt via je huisarts en/of gynaecoloog vragen om een bloedonderzoek om te bepalen of je in de overgang bent. Er wordt dan gemeten hoeveel je oestrogeen je nog aanmaakt.

Tijdens je cyclus is echter geen dag je hormoonspiegel gelijk. En zeker tijdens de overgang niet omdat je cyclus vaak onregelmatig is. Hierdoor kan je bloedonderzoek een verkeerd beeld geven. Daarnaast kan het zo zijn dat je de ene week volgens het bloedonderzoek niet in de overgang bent terwijl dat een week later wel zo kan zijn bij het bloedonderzoek.

Bloedonderzoek bij de overgang
Foto: Adobe Stock

Door bloedonderzoek op de derde dag van de menstruatie kan worden nagegaan of het FSH (het hormoon dat de eierstok aanzet tot groei van eicellen, zogenaamd Follikel Stimulerend Hormoon) verhoogd en het oestrogeen verlaagd is. Dit onderzoek geeft niet aan hoe lang het nog zal duren tot de menstruaties stoppen, en het heeft daarom niet veel zin. Met name uw klachten zijn de belangrijkste aanwijzingen.

Conclusie

Eigenlijk weet je vaak pas na een paar jaar dat je in de overgang bent doordat je cyclus begint te veranderen en je duidelijk overgangsklachten zoals opvliegers, burn-out gevoelens, duizelingen, hartkloppingen enzovoorts gaat ervaren.

Tip

Blader eens door ons forum. Daar zullen veel van je vragen door lotgenoten beantwoord worden en zul je veel herkenning vinden. Vaak zijn klachten die heel algemeen voorkomend lijken toch tekenen dat de overgang voor jou begonnen is.