Misselijkheid tijdens de overgang

Klachten: Maagklachten

Je kunt tijdens de overgang last van maag- en darmklachten krijgen. Symptomen als brandend maagzuur, plotse misselijkheid, obstipatie of juist diarree zijn je waarschijnlijk niet vreemd. Maar hoe komt dat en belangrijker, kun je er wat tegen doen?

Misselijkheid

Iedereen is bekend met de (ochtend)misselijkheid bij zwangerschap. Minder bekend is dat ook sommige vrouwen in de overgang (weer) last krijgen van misselijkheid. Ook tijdens de overgang doet deze misselijkheid zich vaak voor in de ochtend. De misselijkheid komt in vlagen. Soms heb je er dagen, of zelfs weken of maanden geen last van, en dan ineens weer een paar dagen achter elkaar wel.

Sommige vrouwen kunnen ook tijdens de overgang ineens misselijk worden door de geur van bepaald eten.

Stank tijdens de overgang
Foto: Adobe Stock

Soms gaat de misselijkheid gepaard met brandend maagzuur. Er zijn zelfs vrouwen die moeten overgeven. Maar meestal blijft het alleen bij dat misselijke gevoel. Maar wees eerlijk, dat is toch al vervelend genoeg?

Misselijkheid is een op zichzelf staand verschijnsel, maar kan ook het gevolg zijn van andere overgangsklachten zoals opvliegers, spijsverteringsklachten als een opgeblazen gevoel, duizeligheid of angstaanvallen.

Wat kun je tegen misselijkheid doen? Het klinkt voor de hand liggend maar de beste remedie tegen misselijkheid is een gezonde levensstijl. Eet gezond, neem voldoende beweging en probeer voldoende nachtrust te krijgen. Met name dat laatste is tijdens de overgang vaak lastig omdat je slechter slaapt.

Ook stress tot een minimum beperken is erg belangrijk in de behandeling tegen misselijkheid. Door stress verkrampen we vaak onze maag waardoor je misselijk kunt worden. Ook kun je door stress gaan hyperventileren. Bij hyperventilatie krijg je te veel zuurstof binnen dat zich kan uiten in een opgeblazen gevoel en misselijkheid.

Kruidenthee kan helpen bij misselijkheid tijdens de overgang
Foto: Adobe Stock

Probeer gekruid eten te beperken. Drink liever geen koffie maar bijvoorbeeld rustgevende kruidenthee zoals kamillethee of pepermuntthee. Ook gember is een perfect huismiddeltje om misselijkheid tegen te gaan. Kauw op een stukje verse gember, voeg het toe aan je soep of maak verse gemberthee.

Probeer ’s ochtends niet meteen je bed uit te springen maar eerst even een paar minuten rechtop te gaan zitten voordat je je bed uitstapt.

Maagzuur

Brandend maagzuur en zuurbranden zijn regelmatig voorkomende klachten bij vrouwen in de overgang. Bestaande klachten van zuurbranden kunnen verergeren tijdens de overgang en de behandeling van overgangssymptomen met hormoontherapie lijkt zelfs voor verergering van zuurbranden te zorgen.

Maagzuur kan worden verminderd door bepaalde voedingsmiddelen, zoals alcohol, koolzuurhoudende dranken, vet en sterk gekruid eten, te vermijden. Een beetje lauwe melk kan vaak helpen bij maagzuur. Bij onvoldoende effect van leefstijlaanpassingen kan een zuurremmend geneesmiddel worden gebruikt.

Rechtop slapen kan helpen bij maagzuur tijdens de overgang
Foto: Adobe Stock

Maagzuur dient zich vaak ’s avonds laat in bed aan. Zet een beetje melk op je nachtkastje zodat je een slokje kunt nemen. Iets rechtop slapen kan vaak ook helpen. Dus pak een extra kussen of wanneer je een verstelbaar bed hebt zet dan je hoofdeind ietsjes hoger.

Wanneer naar de dokter?

Als je veel en regelmatig last hebt van maagklachten is het altijd raadzaam je (huis)arts te bezoeken. Je maagklachten kunnen ook door iets anders veroorzaakt worden dan door de overgang.